Veel gestelde vragen

Kan ik elk glijmiddel samen met het Caya® pessarium gebruiken?

NEE, GLIJMIDDEL OP BASIS VAN SILICONEN EN HET CAYA® PESSARIUM VERDRAGEN ZICH NIET.

Nieuwe testen hebben uitgewezen dat glijmiddelen op basis van siliconenolie het Caya pessarium aantasten.Wij adviseren alle vrouwen en gebruikers van het Caya® pessarium, uitsluitend een glijmiddel op waterbasis samen met Caya® te gebruiken. Een glijmiddel op waterbasis heeft geen invloed op de toepassing en veiligheid van Caya®.
U kunt echter de Caya® gel zelf ook als glijmiddel gebruiken. Het bestaat voornamelijk uit melkzuur en cellulose en bevat géén conserveringsmiddelen zoals parabenen of benzalkoniumchloride.

Hoe betrouwbaar is het Caya® pessarium?

Geen enkel voorbehoedsmiddel (pil, spiraaltje of condoom) biedt 100% zekerheid om niet zwanger te worden. De betrouwbaarheid hangt namelijk in sterke mate af van het juiste gebruik ervan. Het Caya® pessarium is even betrouwbaar als een klassiek pessarium of condoom. Naarmate je Caya® vaker toepast zal de betrouwbaarheid door het gebruik van dit voorbehoedsmiddel toenemen.

Hoe weet ik of ik het Caya® pessarium juist ingebracht heb en past?

Voel met uw langste vinger (meestal de middelvinger) of het Caya® pessarium goed ligt. Controleer of het siliconenmembraan de baarmoedermond volledig bedekt en of de vingergreep goed in de holte achter het schaambeen ligt. Als dit het geval is dan bent u goed en zeker beschermd.

Waarom moet het Caya® pessarium na de geslachtsgemeeschap nog 6 uur in de vagina blijven?

De zaadcellen zijn pas na deze tijd niet meer actief. Het tijdsbestek van 6 uur is voor uw zekerheid dat het niet tot een ongewenste zwangerschap leidt.

Waarom mag het Caya® pessarium niet langer dan 24 uur onafgebroken in de vagina blijven?

Net zoals bij het gebruik van een tampon kan het Caya® pessarium, indien het langer dan 24 uur onafgebroken in de vagina is, aanleding zijn voor ongewenste groei van bacteriën. Deze bacteriën kunnen dan mogelijk leiden tot het toxisch shocksyndroom.

Wat moet ik doen als ik toch vergeten ben Caya® binnen 24 uur uit de vagina te nemen?

Neem Caya® uit de vagina en bezoek uw arts om u te laten onderzoeken.

Kan ik met het Caya® pessarium meerdere keren achter elkaar geslachtsverkeer hebben?

Ja, Caya® blijft in positie maar u moet behulp van de applicator extra Caya® Gel vlak voor het pessarium aanbrengen.

Wat moet ik doen als ik een vaginale infectie heb?

Bij een vaginale infectie bijvoorbeeld een schimmelinfectie (Candida) of Bacteriële Vaginose dient u uw arts voor een behandeling te raadplegen. Gebruik gedurende de behandeling van uw infectie een condoom en NIET het pessarium. Na afloop van de behandeling dient u een nieuw Caya® pessarium aan te schaffen en te gebruiken om herinfecties te voorkomen.

Kan ik een glijmiddel samen met het Caya® pessarium gebruiken?

Het gelijktijdig gebruik met een glijmiddel op waterbasis heeft geen invloed op de toepassing en veiligheid van Caya®.

Kan mijn partner het Caya® pessarium voelen?

Dat is zeer onwaarschijnlijk. In zeldzame gevallen zou hij de rand van het pessarium kunnen voelen.

Heeft het Caya® pessarium een invloed op mijn seksuele welbevinden?

Nee, het Caya® pessarium heeft geen negatieve invloed op het libido, omdat het geen hormonen bevat.

Wat moet ik doen als het Caya® pessarium gedurende het geslachtsverkeer pijn veroorzaakt?

Controleer de juiste ligging van Caya® met uw vinger. In het geval dat Caya® toch pijn blijft veroorzaaken bezoek dan uw arts.

Zijn er beperkingen bij het gebruik van Caya®?

Nee, u moet hoogstens uw gewoonte aanpassen om het Caya® pessarium altijd te gebruiken als u het nodig heeft- namelijk bij het geslachtsverkeer.

Kan Caya® breken of scheuren?

Dat is vrijwel uitgesloten. Indien u na het geslachtsverkeer toch een beschadiging van uw Caya® pessarium vaststelt bezoek danzo spoedig mogelijk (binnen 5 dagen) een arts om de eventuele toepassing van de "morning after pil" te bespreken.

 

Hoe kan ik bij het gebruik van het Caya® pessarium de betrouwbaarheid potief beinvloeden?

Belangrijk is het pessarium met regelmaat te gebruiken en altijd in combinatie met de Caya® Gel. Daarbij moet het pessarium altijd vóór en niet tijdens het geslachtverkeer ingebracht worden.

Wat moet ik doen als het Caya® pessarium tijdens het geslachtsverkeer  eruit glijdt?

Breng Caya® weer in de vagina in, nadat u er opnieuw Caya® Gel op aangebracht hebt. Als Caya® na de zaadlozing van uw partner eruit is gegleden of u zich niet zeker voelt, raadpleeg dan uw arts voor de "mornig after pil" als u denkt die nodig te hebben.